Oivoi! Tullu hirvee hinku tehä jotain YAD -juttuja, mutta tällä hetkellä niiden nettisivut on epäkunnossa ni en voi tehä mittää! Mutta voinpas sittenkin, onhan mulla tää blogi! :)

Oon nyt viimeaikoina pyöritelly mielessäni jos minkämoista huumeisiin liittyvää ajatusta. Ja nämä mun huumeisiin liittyvät ajatukset on siis huumeiden vastaisia, ehkäisevää päihdetyötä ym koskevia ajatuksia. Oon miettiny vapaaehtoistyötä päihdealalla. Olen siis jo YAD:ssa vapaaehtoisena, mutta kun sen tapahtumat on vahvasti Oulun alapuolelle suuntautuneita ni tämmösellä pohjosen muijalle ei oo tekemistä.. :/ Pieni vinkki YADlle, että täällä ollaan valmiina hommiin! ;)

Mutta niin. Olis mahtavaa päästä ihan johonki päihdetyöjuttuun vapaaehtoiseksi sillai, että pääsis ihmisten pariin. Pitääpi alkaa ottaa selvää, että onko semmonen ees mahdollista, varsinki ku mulla ei vielä ole muuta koulutusta ku lukio. Opintojahan mulla yhteisöpedagogiksi on takana suurin osa, mutta todistusta ei vielä ole.

Kunhan YADn nettisivut toimii taas ni käyn tilaamassa vähän matskua ja jakelen niitä sitten tuolla pitkin kyliä. Suunnitelmissa on myös huumetesti, mutta tästä enempiä sitte jos ja kun saan semmosen kasattua :) Jejeee!

Nyt pieni varoituksen sananen. Alla olevasta linkistä saattaa olla haittaa herkimmille katsojille niin toivon, että nuorimmaiset/herkimmät ei tuota linkkiä avaisi. Tarkoitukseni ei oo järkyttää ketään tai aiheuttaa muutakaan vahinkoa vaan päinvastoin estää niitä. Teitä on varoitettu! :) Totuushan on se, että Muhos ei ole mikään päihteetön paikka niinku ei luultavasti mikään muukaan kunta/kaupunki koko Suomessa. En usko, että tää tuli yllätyksenä. Toivon, että päihdevalistusta* ei jätettäis pelkästään koulun huoleksi vaan sitä toteuttaisi niin moni kuin mahdollista. Yksi ehkäisevä keino on itse toimia esimerkkinä eli ei esimerkiksi tupakoi tai ole humalassa lasten/nuorten nähden. Iisiä eikös joo?

    * Tuo "valistus" sana ei ole ehkä se oikea termi. Se tuo mieleen saarnaamisen. Ja saarnaaminenhan on melko yksipuolista, tyyliin "minun sanani on totuus ja sinä kuuntelet ja uskot sen". Yhh, ei. Ton päihdevalistuksen vois korvata päihdekeskustelulla. Keskustellaan aiheesta eli kerrotaan vuorotellen mielipiteitä, ajatuksia, ideoita, huolia ym aiheeseen liittyen. Keskustelussa on vuorovaikutuksessa useampi ihminen ja tieto liikkuu useampaan suuntaan toisin kuin saarnaamisessa tieto menee vain yhteen suuntaan.

Mutta nyt siihen linkkiin, mistä aikaisemmin varoittelin: http://www.rehabs.com/explore/meth-before-and-after-drugs/infographic.html#.UgkSMqwleUa (Linkki 1)

Järkytyin. Kyseessä siis metamfetamiinin eli "metukan" vaikutukset käyttäjiin. Tästä (Linkki 2) linkistä löytyy taustatietoa. Ja tämä (Linkki 3) linkki kertoo, että kyseinen aine ei ole pelkästään amerikkalaisten huoli..

"Lopputuloksena King toteutti puhuttelevan kuvasarjan, joka koostuu metamfetamiinin käyttäjien ennen ja jälkeen –pidätyskuvista. Kingin tavoitteena oli luoda sellainen presentaatio, joka ei varmasti millään tavalla glorifioi huumeiden käyttöä, ja tässä hän taisi onnistua. Kuvien perusteella metamfetamiinin käyttäjien ulkonäkö voi muuttua melko radikaalisti hyvinkin lyhyessä ajassa, jopa parissa viikossa." - (Linkki2)

Eli ei tarvi kovin kauaa käyttää, että saa uuden luukin! Tokihan siihen vaikuttaa käytettävän aineen määrä, kuin usein käyttää, geenit jne. Mutta pakko kehua Kingin projektia; itsehän ei ainakaan kiinnosta muuttaa ulkonäköä tuohon suuntaan, joten siinäpä taas yksi hyvä syy olla käyttämättä! :)

Lisätietoa eri huumeista saa mm. YAD:n ja Päihdelinkin sivuilta.

Saa kommentoida, keskustella, kauhistella!

<3 Tiina